Verwachtingen ze kunnen behoorlijk in de weg zitten.

Gepubliceerd op 17 mei 2018 om 21:42

Gisterenavond was de terugkomavond van Boost je Vitaliteit en gaf een deelneemster aan dat ze zo gefrustreerd was over haar “project” om een nieuwe keuken te kopen. Wat bleek bij doorvragen en onderzoeken van de situatie …. Ze had torenhoge verwachtingen over het aankopen van haar keuken en had verwacht dat dit 1 groot feest zal zijn. De realiteit was echter anders….

De medewerkers in de winkel gaven niet de aandacht die ze graag wilde, reageerde niet op de manier waarop zij dat graag gezien had, dachten niet genoeg met haar mee en begrepen haar wensen onvoldoende. Na 3 bezoeken aan diverse keukenwinkels had ze nog geen nieuwe keuken en zelfs géén offerte voor een nieuwe keuken. Ze had verwacht dat nu ze alleen woont in haar nieuwe huis en het allemaal zelf kan bepalen,
dat het dan heel leuk en gemakkelijk is om een mooie keuken te kopen.


Doordat haar eigen verwachtingen over de situatie, over anderen en over haar zelf niet uitkwamen kreeg ze een “klap” te verwerken met als gevolg een gevoel van frustratie, geïrriteerdheid en zelfverwijt.

Dit is een voorbeeld van verwachtingen en waartoe ze kunnen leiden en waarvan je je kan afvragen of ze wel realistisch zijn. 

Een beeld of aanname dat je zelf vormt

In feite is een verwachting een beeld of aanname dat jezelf gevormd hebt over hoe iets zou moeten verlopen of moeten zijn. Verwachting heeft te maken met de hoop dat het dan ook zo zal plaatsvinden. Verwachting over een feestje, een etentje, je vakantie, je werk, een relatie of een andere situatie. Wanneer de verwachting dan niet uitkomt of anders uitpakt als dat je had verwacht, geeft dat een reactie van teleurstelling, pijn, verdriet, frustratie, verbazing of juist blijheid als het je verwachting heeft overtroffen.

Verwachtingen wie heeft ze niet ....

Je kunt verwachtingen hebben over het leven, over anderen in onze omgeving en over onszelf. Hoe hoger je verwachtingen hoe groter de teleurstelling is. Verwachtingen hebben met onze behoeftes, verlangens en gevoelens te maken. Het onderscheid tussen wat realistische en onrealistische verwachtingen zijn is moeilijk te maken, want dat is voor iedereen anders. Daarom is het goed om voor jezelf te onderzoeken wat is realistisch en wat vind jij realistisch.  

Je maakt je eigen verwachtingen, bent er zelf verantwoordelijk voor en
mag ze ook zelf waarmaken.

Ik betrap mezelf ook nog regelmatig op hoge verwachtingen die ik mezelf op leg over hoe iets zou moeten lopen of zijn. Bijvoorbeeld over mijn eigen prestaties of de groei van mijn onderneming. Dan kan ik ineens heel gefrustreerd, verdrietig en geïrriteerd raken als het anders loopt. Ik hou mezelf dan een soort van gevangen en veroordeel mezelf wat een negatief gevoel geeft. Lichamelijk uit dat zich bij mij in een lichte druk op mijn borst wat voor mij een signaal is dat ik te hoge verwachtingen heb.

Ook kan ik onrealistische verwachtingen hebben van mensen om mij heen, zoals mijn partner, familie of vriendinnen. Het wordt problematisch als ik mijn verwachtingen (lees behoeften) niet uitspreek of deel en ik er maar vanuit ga dat zij het wel zullen weten, begrijpen aanvoelen of voor mij invullen. Natuurlijk doen ze dat niet. Ik ben zelf verantwoordelijk voor mijn eigen verwachtingen en behoeftes en het uitspreken en waarmaken ervan. Door verwachtingen en behoeftes te bespreken en kenbaar te maken kun je de relatie met anderen verbeteren en het contact verdiepen.

Verwachting is een valse controle

Gelukkig ben ik hierin gegroeid en lukt het mij steeds beter om mijn (hoge) verwachtingen over mijzelf en anderen los te laten. Ik ben bewuster van mijn eigen behoeftes, verlangens en gevoelens geworden en weet ze ook beter aan te geven of te managen.
Ik durf het leven meer te nemen zoals het komt en zit wat minder in de controle (een verwachting is eigenlijk een valse controle).
Het is echt verrassend wat er dan gebeurt en vaak nog mooier dan ik zelf had kunnen bedenken.

Want wie zegt dat iedere gebeurtenis alleen maar leuk is als deze aan jouw verwachting voldoet? Misschien mis je daardoor juist een mooie mogelijkheid waar je zelf niet zo snel aan zou denken.

Leef en geniet!

Kortom maak het jezelf gemakkelijker en leef met wat minder verwachtingen.
Dan ben je meer in het hier en nu en heb je waarschijnlijk nog veel meer lol!