De beste kaptein staat niet aan de kant!

Gepubliceerd op 7 februari 2019 om 10:31

Heb jij het lef om je eigen koers te varen?

Vorige week heb ik een workshop verzorgd over Persoonlijk Leiderschap op de Kader Dag van vakbond NU’91
voor verpleegkundigen en verzorgenden. Voor een zaal van 85 mensen spreken was echt uit mijn comfort zone,
want dat doe ik niet zo regelmatig. En ja toch doe ik het en weet je waarom, omdat buiten je gebaande paden treden juist
zo leerzaam is en voor groei zorgt. Er is lef voor nodig om je eigen koers te varen.

                                                     "Als je altijd doet wat je deed, dan krijg je wat je altijd kreeg"

 

Persoonlijk leiderschap is een proces van wakker worden.

Persoonlijk leiderschap ontwikkelen gaat over gedragsverandering en het varen van je eigen koers. Het gaat over leiderschap ontwikkelen over je eigen leven. De verantwoordelijkheid nemen over jezelf, jezelf aansturen en het managen van je eigen leven. De sleutel ligt bij jezelf.

                                          Jij bent de kaptein op je eigen schip en de regisseur van je eigen leven.

En ja, ook bij mij gaat dat proces om volledig de eigen regie te nemen met vallen en opstaan. Je herkent het vast wel, bijvoorbeeld: dingen laten omdat ze te spannend zijn, geen focus hebben, je tijd en energie besteden aan zaken en mensen die niet echt belangrijk zijn, leunen op of wijzen naar een ander want dan hoef je zelf geen verantwoordelijkheid te nemen, klagen en zeuren vanuit een slachtofferrol, niet helder communiceren waar je behoefte liggen of weten waar je eigenlijk naar verlangt. Of onvoldoende zicht op wat je drijft en waarom jij de dingen doet zoals je ze doet.

Sinds ik eigen ondernemer ben is het proces van persoonlijk leiderschap bij mij in een stroomversnelling terecht gekomen en ben ik steeds meer de kaptein op mijn eigen schip 😊 Ik heb voor ogen wat ik belangrijk vind en hoe ik het zie en pas mijn leven steeds meer aan om
daarmee congruent te zijn. Het is een prachtig proces waarin ik steeds meer wakker word.

Wat is er nodig voor het ontwikkelen van persoonlijk leiderschap?

Als je persoonlijk leiderschap wil ontwikkelingen zijn daar volgens mij in de basis een aantal dingen voor nodig:

 • Zelfkennis en zelfbewust zijn vergroten
  Weten hoe je in elkaar zit en wie je bent, zelfkennis, is de basis van persoonlijke ontwikkeling en dus ook van persoonlijk leiderschap.
  Hoe meer je weet over jezelf en wat jou gedrag aanstuurt, hoe bewuster je bent van jezelf, hoe bewuster je kunt leven en hoe beter je jezelf kunt leiden. Dit vereist zelfreflectie en zelfobservatie. Je aandacht richten op jezelf in plaats van op de ander.

 • Eigen koers bepalen
  Weten welke waarden belangrijk zijn voor jou, welke visie je hebt en wat jouw drijfveren en motieven zijn. Je kunt jezelf pas leiden als je weet waar je naar toe wil en wat er ECHT toe doet voor jou. Dit zorgt voor focus en is richtinggevend waardoor je bewuste keuzes kunt maken.

 • Regie nemen en je eigen invloed vergroten
  Regie nemen betekent echt de eigen verantwoordelijkheid nemen. Hoe vaak komt het nog voor dat je het gevoel hebt dat je geleefd wordt in plaats van dat je jezelf leidt. Je moet voor jezelf een knop omzetten en een keuze maken:

  Wil je jouw leven laten bepalen door anderen of wil jij leven vanuit je eigen visie en waarden en zelf de regisseur te zijn?

  Eigen regisseur zijn is de volledige verantwoordelijkheid nemen over die dingen die goed gaan en ook over de dingen die niet goed gaan. Fouten maken hoort bij het leerproces en is niet erg zolang je met een milde blik en humor naar jezelf blijft kijken. Gun je zelf om te leren. Je eigen invloed vergroten doe je door pro-actief te handelen, je energie te stoppen in zaken waar je zelf invloed op hebt en die bijdrage aan datgene wat jij voor ogen hebt en belangrijk vindt. Dat betekent dat je soms afscheid moet nemen van gewoontes of dingen die je eigen leiderschap in de weg staan en juist dingen moet blijven doen die bijdragen aan jouw welzijn. Wanneer je jouw eigen cirkel van invloed steeds meer vergroot zorgt dat voor energie, plezier, geluk en zelfvertrouwen. Je hebt dan steeds meer de regie over jezelf en je leven.

 • Optimaal communiceren en grenzen aangeven
  Optimaal kunnen communiceren gaat over feedback geven, je duidelijk uitspreken en je wensen en behoeften aangeven. Je eigen grenzen respecteren. Leren om nee te zeggen en je eigen assertiviteit te vergroten. Assertief gedrag is de overtuiging hebben dat jij voor je eigen behoeften mag uitkomen. Jij mag voor jezelf opkomen en je eigen behoeften aangeven en nee zeggen tegen dingen waar je niet achter staat of waar jij je niet prettig bij voelt. Het is je basisrecht. In de kern draait het om zelfzorg en het lef hebben om ruimte voor jezelf in te nemen. Zelfs als er weinig ruimte lijkt te zijn, is het juist zo belangrijk om goed voor jezelf te zorgen zodat je er echt voor je omgeving en de ander kunt zijn.

Het daadwerkelijk toepassen van persoonlijk leiderschap in de praktijk!

De basis weten van wat nodig is om persoonlijk leiderschap te ontwikkelen is 1 ding.
Het daadwerkelijk toepassen en leven is een andere.

                                                        “A journey of a thousand miles begins with a single step”

Wat heb jij nodig om nog meer je eigen regie te nemen? Begin met kleine stapjes en blijf in beweging.
En geniet van je proces! Jij bent het waard om de beste versie van jezelf te zijn.


Training of coaching op dit onderwerp?

Ik geef workshops en trainingen over dit onderwerp binnen bedrijven en in mijn coachpraktijk
werk ik 1 op 1 met mensen aan hun persoonlijke leiderschap. Ben je geïnteresseerd of wens je verdieping
en begeleiding op dit onderwerp? Laat het mij dan weten!